Četba jako relaxace

Každá z nás potřebuje čas od času vypnout, pobavit se, oddělit se od všech starostí, kterými nás každý den vítá. Ne každá však disponuje časem a financemi na exotickou dovolenou, kurzy cvičení nebo pravidelné masáže. Pak vám jako relaxační aktivita poslouží nejlépe právě četba.
Kniha je praktická, skladná a v případě, že si konečně vyřídíte kartičku do knihovny, jak si už několik let slibujete, také levná. Knihu si můžete otevřít ráno u snídaně, poklidně jí propadat v městské hromadné dopravě, nedočkavě ji hltat v čekárně u lékaře, šetřit si její konec na propršený víkend, o četbě v posteli, ve vaně nebo dokonce na toaletě ani nemluvím. Každá asi víme, kde si knihu nejlépe vychutnáme.
knihy v regálech.jpg
Skrze knihu máte možnost prožít situace, do kterých se naštěstí nebo bohužel nikdy nedostanete a beztrestně se pobavit na cizí účet. Dobře napsaný příběh vám zvedne náladu a ujistí vás, že nejste na světě se svými trablemi sama, protože to samé co vy prožívá zhruba každá druhá žena.
Čtení má kromě relaxační funkce také další, vznešenější. Četbou si rozšiřujete slovní zásobu a rozvíjíte fantazii. Zvolíte-li odbornější literaturu, vzděláváte se. Pokud často a s nadšením čtete, nebudete pravděpodobně nikdy muset řešit, že vaše děti u knihy neudržíte ani přemrštěnými sliby.
Možná patříte k té skupině lidí, kteří neradi čtou. Zamyslete se, proč tomu tak je. Čtení jakožto činnost sama o sobě je neutrální. Co čtení činí poutavým nebo nudným je výběr literatury. Jestliže narazíte na styl, který vás baví, těžko už budete louskání písmenek považovat za nejhorší alternativu strávení volné čtvrthodinky.
sluneční brýle na knize.jpg
Při výběru knihy se můžete poradit s knihovnicemi, inspirovat se žebříčky a popisy knih na internetu a sondovat oblíbené tituly od kamarádek. Pokud máte trochu času, vyzkoušejte také bezcílné potloukání se mezi regály. Je vysoce pravděpodobné, že vás vizuálně zaujmou knihy, které vás budou bavit.
Stane-li se, že vás kniha i po 50 přečtených stránkách nudí, odložte ji, není čas ztrácet čas, neděláte domácí úkol, relaxujete. Pokud vás naopak nějaká kniha neobvykle zaujala, půjčte si i další knihy stejného žánru od dotyčného autora. Čtení si užívejte, těšte se na návštěvy knihoven a pamatujte, že knihu nejlépe vychutnáte s šálkem kávy či čaje a něčím na zub.