Jod: důležitý prvek pro štítnou žlázu

Co se stane, je-li příjem tohoto prvku nedostatečný?

Vzhledem k geologickému původu půdy je Česko oblastí s nedostatkem jodu. Pitná voda, půda a zemědělské produkty proto ve většině oblastí Česka obsahují velmi malé množství tohoto prvku.
Nedostatek jodu se může projevit takto:

●     snížení výkonu mozku.
●     dysfunkce štítné žlázy.
●     vývojové poruchy u dětí.
●     u dětí, hluchota a duševní poruchy.

mořské řasy na mělčině
Nežádoucí účinky při předávkování

Maximální denní dávka by neměla přesáhnout 1000 mikrogramů. Průměrný příjem jodu je však v současné době okolo 120 μg denně.
Důsledky předávkování jsou zpravidla alergické kožní reakce způsobené dezinfekčními prostředky obsahující tento prvek, nebo rentgenovými kontrastními látkami. Předávkování léky, obsahující jod nebo příliš častá spotřeba prvku prostřednictvím mořských řas vedou k dlouhodobému přebytku a způsobují:

●     hypotyreózu.
●     Gravesova chorobu.
●     Hashimotovu tyroiditidu.
●     akutní blokádu příjmu jódu ve štítné žláze.

Denní spotřeba jodu

Doporučuje se pro dospělé množství 150-200 μg denně. Těhotné a kojící ženy by měli mít vyšší denní dávku – 230 a 260 μg.
Kouření snižuje vstřebávání prvku a některé potraviny, jako je zelí, ředkvičky, kukuřice nebo proso, vedou ke sníženému příjmu jódu. Proto by zejména kuřáci měli dávat pozor na příjem jódu a při přípravě výše uvedených pokrmů by měla být určitě použita jodidová sůl.

rybí úlovek
Ve kterých potravinách je obsažen?

Výrobky živočišného původu, jako jsou vejce, mléčné výrobky a masné výrobky, obsahují pouze takové množství tohoto prvku, které bylo zvířatům dodáno prostřednictvím jodovaných krmiv. Množství v krmivech se však zákonem nevyžaduje, takže zemědělci se mohou svobodně rozhodnout, zda budou nebo nebudou používat jodované krmivo.
Výzkum ukázal, že v mase a mléčných výrobcích pocházejících z kontrolovaného organického zemědělství je v průměru méně jódu než v živočišných produktech konvenčního zemědělství.
Pouze mořské ryby, mořské plody a mořské řasy obsahují dostatek přírodního jódu. Problém příjmu jódu z mořských řas je, že se obsah jodu v nich může značně lišit a již stálá konzumace může zvýšit doporučenou denní dávku tohoto prvku v závislosti na typu a přípravě řasy.

Doporučení

Spotřeba mořských ryb a mořských řas se nedoporučuje z důvodů ekologie, udržitelnosti a znečištění těžkými kovy. Abyste dostali dostatek jódu i bez mořských plodů, měli byste důsledně věnovat pozornost použití jodidové soli. To platí zejména pro vegany a lidi, kteří konzumují živočišné produkty z přísně kontrolovaného ekologického zemědělství.